Het gezin

boys

Broertjes en zusjes

Wanneer een kind in het gezin diabetes heeft, heeft dat natuurlijk gevolgen voor het hele gezin, ook de broertjes en zusjes. Ieder kind is anders en gaat anders met de diabetes om. Boertjes en zusjes kunnen bij de diagnose gevoelens als stress, eenzaamheid, angst en schuldgevoelens ervaren. Dat heeft invloed op allerlei situaties in het dagelijkse leven. Sommige kinderen eisen op een negatieve manier aandacht en worden heel opstandig en jaloers op hun broer of zus met diabetes die wel aandacht krijgt. Andere kinderen proberen juist zo min mogelijk op te vallen en trekken zich terug. Daarom is het belangrijk broertjes en zusjes extra aandacht te geven.

Wat kunt u doen?

• Ga regelmatig een gesprek aan, een op een. Vraag naar hun gevoelens, angsten en jaloezie. Toon begrip voor hun emoties.
• Luister en kijk naar veranderingen in uw kind. Zorg ervoor dat uw kinderen weten dat u er altijd voor ze bent en ook echt naar ze luistert. Vaak is het makkelijk om te horen wat iemand zegt, maar daadwerkelijk luisteren is vaak moeilijker. Wees nieuwsgierig. Besteed aandacht aan wat uw kind met u deelt. Niet voor elke opmerking of gevoel is een oplossing of antwoord noodzakelijk.
• Geef al uw kinderen “quality time”. Onderneem af en toe iets met ieder kind alleen.
• Praat over andere dingen. Bespreek waardes en ziekte niet tijdens gezinsmomenten zoals eten. Dit helpt om al uw kinderen er aan te herinneren dat jullie met diabetes leven, maar dat het leven niet alleen maar over diabetes gaat.
• Behandel ieder kind als een individu. Eerlijkheid betekent niet dat u uw kinderen gelijk moet behandelen. Eerlijkheid is de individualiteit van uw kind te waarderen en bewonderen. Maak tijd voor elk kind. Respecteer de unieke interesses, behoeftes en mogelijkheden van ieder kind.
• Leer broertjes en zusjes over diabetes, maar beperk de hoeveelheid verantwoordelijkheid die u ze geeft. Het is erg belangrijk om al uw kinderen te leren wat diabetes inhoudt om zo hun angst te verminderen en zodat ze kunnen leren hoe ze kunnen helpen. Maar het is net zo belangrijk om ze niet te veel verantwoordelijkheid te geven. Te veel verantwoordelijkheid kan stressvol zijn, zelfs voor tieners.
• Laat broertjes en zusjes, broertjes en zusjes zijn. Uw kinderen willen nog steeds spelen, ruzie maken en de strijd met elkaar aangaan. Ze zullen net als alle broertjes en zusjes hun eigen grapjes, gesprekken en geheimen hebben. Diabetes verandert daar niks in, en u hoeft dat ook niet te doen.
• Zoek hulp wanneer dat nodig is. Er kan een moment komen dat je alles hebt gedaan wat je kan doen. U bent niet alleen, uw diabetesteam kan u helpen om een expert te vinden die gezinnen helpt om met stress om te gaan.

Het gezin
Wat zeggen andere ouders?

"Futiliteiten aan de kant zetten en doorvragen naar wat er echt aan de hand is."

"Ik doe regelmatig een meidendag met mijn dochters."

Meer lezen?

Gewoon een bijzonder kind van Marga Schiet

Meer tips & advies