Het gezin

U en uw partner: Teamwork

U en uw partner zullen dingen verschillend aanpakken. Jullie zijn twee verschillende mensen en jullie kunnen niet elkaars gedachten lezen. Houdt er rekening mee dat uw partner zijn of haar eigen manier kan hebben om met de diabetes van jullie tiener om te gaan. Zij is veel bezorgder dan ik.
Sommige mensen willen of kunnen hun gevoelens van angst en verdriet niet delen. Het lijkt dan of ze ongevoelig reageren, maar meestal is dat niet zo. Als u hier rekening mee houdt, kunt u de ander beter in zijn waarde laten en zelf bij iemand anders uw hart luchten, want anders leidt dit alleen maar tot nog meer spanningen. Herinner elkaar eraan dat jullie een team zijn en dat teams samenwerken. Uiteindelijk is jullie doel hetzelfde: jullie kind gezond en gelukkig houden.

Als in een gezin veel te doen is door werk of ziekte kan het contact tussen u en uw partner in de knel komen. Het lijkt handig om een taakverdeling te maken voor de dingen die dagelijks moeten gebeuren, maar het vergroot ook de kans dat jullie langs elkaar heen gaan leven en uit elkaar groeien.

Wat kunt u doen?

Tijd voor elkaar maken. Het gaat niet om de hoeveelheid tijd die u voor elkaar hebt, maar dat u de tijd goed besteedt. Samen weggaan is vaak beter dan thuis blijven.
Maak de zorg niet van 1 ouder afhankelijk
Maak duidelijke afspraken wie wanneer beschikbaar of verantwoordelijk is
Stel vragen en luister echt naar elkaars antwoorden
Deel uw gevoelens: de alledaagse beslissingen rond de diabeteszorg en uw emoties, zoals angst en zorgen.
Maak samen beslissingen. Wees consistent in het aangeven van uw beslissingen. Uw tiener zal aanvoelen wanneer jullie niet samenwerken.
Stel realistische verwachtingen: onthoud dat niemand perfect is.
Probeer jezelf te verplaatsen in de ander.
Blijf rustig en luister voordat u reageert

Meer lezen?

Gewoon een bijzonder kind van Marga Schiet

Meer tips & advies